Dış Ticaret Eğitimi Gerçekleştirildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren Kalkınma Ajansları, bölge potansiyelleri doğrultusunda uluslararası ticaretlerinin geliştirilmesi ve ihraç ettikleri mal ve hizmetlerin artırılması sayesinde yerel/bölgesel şirketlerin büyümesine, gelişmesine ve bu sayede bölgesel kalkınma ile ekonomik refahın artırılmasına yönelik çalışmalar yapmaktadırlar.
Bu kapsamda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Çevre, Kent ve Bölgesel Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından geliştirilen ve uygulanan teknik destek projesi çerçevesinde Erzincan’da eğitim alan Türk ve yabancı uyruklu öğrencilere yönelik dış ticaret eğitimi gerçekleştirilmiştir. Eğitimin orta ve uzun vadeli hedefi bölgede yer alan işletmelerin ihtiyaç duydukları pazar bilgilerine ulaşabilmeleri ve potansiyel müşteriler ile bağlantı kurabilmelerinin kolaylaştırılmasıdır. Eğitime katılan öğrencilerin temel dış ticaret eğitimi alması ve akabinde bu öğrencilerin ana vatanlarına ilişkin pazar ve müşteri bilgisine ihtiyaç duyulan firmalarla eşleştirilmesi beklenmektedir. Bu sayede iyi bir pazar araştırması yapılabilmesi mümkün olacak ve güçlü bir satış kanalı kurulması sağlanabilecektir.
4-7 Mart 2024 tarihleri arasında 32 saatlik “Dış Ticaret Eğitimi’’ne Türk ve yabancı uyruklu toplam 45 öğrenci katılmış olup 40 öğrenci sertifika almaya hak kazanmıştır.
Öğrencilere sertifikaları Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çağrı ÇIRAK, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin YAVUZ, KUDAKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Lokman ALTUNBİLEK tarafından verilmiştir.
Projenin bundan sonraki aşamasında Erzincan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ihracatçı firmalara bir dizi teknik ziyaret gerçekleştirilecektir. Bu teknik ziyaretlerden ilki 7 Mart 2024 tarihinde 5 farklı ihracatçı firmaya gerçekleştirilmiştir. Firmalar üretim süreçleri ve ihracat faaliyetleri ile ilgili bilgileri öğrencilerle paylaşmışlardır. Takip eden haftalarda da 5’er kişilik öğrenci grupları ihracat yapan firmalarla eşleştirilmeye devam edecektir.
Bu faaliyetlere ek olarak, Afrika Kalkınma Bankası yetkilileriyle, Türkiye-Afrika dış ticaret ilişkileri ve istihdam olanakları konusunda telekonferans gerçekleştirilecektir.